Riksdagen har beslutat om att införa svenska spellicenser

Nu är det helt klart att det blir svenska spellicenser den 1 Januari 2019. Detta beslutades i Sveriges riksdag den 7 juni 2018. Äntligen är det dags att kunna spela på en spelmarknad utan Svenska Spels monopol i Sverige.

Detta innebär att alla spelbolag som ansöker och får licens har samma möjligheter att förutsättningar som Svenska Spel. Med monopolet borta förväntas många spelare att prova på nya och i vissa fall bättre spelbolag.

Svenska spellicenser och BankID inloggning

Vi tror som tidigare att BankID kommer vara ett krav för att erhålla en svensk spellicens. Detta är i dagsläget det bästa och säkraste sättet att logga på och säkerställa en identitet i Sverige.

Att införa BankID inloggning innebär en kostnad för spelbolagen och alla kommer kanske inte att införa det innan det blir ett tydligt krav. Samtidigt kommer själva spellicensen också kosta en hel del pengar. Licensen i sig kostar ett par hundratusen och den är bara en liten del i alla de kostnader för anpassning som spelbolagen behöver göra.

18% spelskatt

Men den största kostnaden är trots allt kanske skatten som spelbolagen tvingas betala. Det är nu beslutat om att de blir 18% spelskatt på vinsten som spelbolagen betalar varje månad. Det är mycket pengar får de spelbolag som redan idag kan ha det svårt att få det att gå runt i Sverige.

Men för stora spelbolag med tydligt fokus på Sverige som Unibet, Betsson och LeoVegas är detta givetvis småpengar. Det är även så att de välkomnar den nya spellagen då det nu är lagligt att bedriva spelverksamhet i Sverige!

Ansökningar till de nya svenska licenserna kan starta från den 1 augusti 2018. Då vet vi lite mer om vilka spelbolag som kommer att satsa vidare i Sverige. En del spelbolag har flera varumärken och det räcker med en licens för att kunna erbjuda spel på flera bettingsidor.